Yritykset ja julkiset toimijat panostavat enenevissä määrin taiteeseen rakennuksia ja alueita suunnitellessaan. Taiteella on vaikutus kaupunginosien viihtyisyyteen ja positiivisten mielikuvien luomiseen. Julkisiin kohteisin sijoitettu taide on myös tärkeä tapa lisätä alueen tai yrityksen identiteettiä, vetovoimaa ja alueen turvallisuutta. Vantaan Vehkalaan saadaan luontoteemainen Living Green -valotaideteos. Teoksen rakentaminen on käynnissä ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana.
Taidetta, innovaatiota ja valo- ja metalliosaamista
Vehkalan Härkälenkille tulevaan ratkaisuun osallistuu kuvataiteilija Jaakko Niemelä, arkkitehdit Harri Kemppainen ja Taneli Koskela (Grid Konseptiarkkitehdit), AV-alan toteutuksia tekevä Ideafix Oy sekä Vantaan Hitsaus- ja Rakennusapu Vhr Oy.
Ideafix Oy on toteuttanut jo useita valotaideteoksia, joten yhdessä taiteilija Niemelän kanssa syntyi ajatus taideteoksesta toimitalon seinään. Haluttiin tehdä vaikuttava taideteos, joka piristää ja valaisee toimiston julkisivua, samalla lisäten alueen viihtyisyyttä ja nostaen Vantaan Vehkalan profiilia.
Jaakko Niemelä ideoi Living Green -nimisen teoksen, jossa yhdistyy luonto, valo ja teknologia. Teokseen ideana on kuvata toimistossa alustalla pyörivää kasvia ja sisätiloihin sijoitettava kasvipienoismalli sekä toimiston ulkoseinälle valoin heijastettava kuvasuurennos pienoismallista.
Taiteilijan suunnitelman pohjalta kohteelle suunniteltiin Ideafixin toimesta valaistus ja valo-ohjaus. Suunnitelmaan sisällytettiin yli sata dynaamisesti ja erikseen ohjattavaa valoruutua. DMX-valo-ohjaimeksi valikoitui Nicolaudie Architecturalin DINA.
Havainnekuvat Living Green -teoksen ensimmäisestä versiosta
Grid Konseptiarkkitehdit valittiin kumppaniksi tekemään toteutuksesta piirustukset. Piirustuksissa tuli huomioida teoksen pohjarakenteen, valaistuksen ja sähköjen lisäksi esimerkiksi toimiston seinän savunpoistoluukkujen toimivuuden varmistaminen.
Ideafix toimi taiteilijan ja arkkitehti Grid Konseptiarkkitehtitoimiston Taneli Koskelan ja Harri Kemppaisen kanssa yhteistyössä, jotta saatiin luotua suunnitelma taideseinän toteutukselle ottaen huomioon kaikki toteutukseen vaikuttavat tekijät.
Suunnitelmasta toteutukseen
Vantaan hitsaus- ja rakennusapu VHR Oy pyydettiin tekemään tarvittava runko teokselle. Taideteoksen näkyvä osio on reikälevyä, joka tarvitsi pohjalle rakenteen, johon levyt voidaan kiinnittää.
Työt aloitetaan kiinnittämällä rakennuksen seinään pysty- ja vaakarangat, joihin reikälevyn voi asentaa ja jotka toimii myös sähkö- ja valoasennuksien pohjana. Toisistaan eroavia pysty- ja vaakarankatyyppejä on molempia varattu noin 500 metriä, jotta koko rakennuksen seinä saadaan rangoilla katettua.
Valotaideteoksen näkyvänä osana toimii alumiinirakenteinen reikälevy, jonka asianmukainen kiinnittäminen seinään ja valojen kytkemisen mahdollistaminen piti huomioida rakennesuunnittelua tehdessä. Ensin kiinnitettiin pystyrangat, jonka jälkeen vaakarangat kiinnitettiin pystyrankojen päälle.
Rungon valmistumisesta eteenpäin
Taideseinän runko on nyt viimeistelyä vaille valmis. Seuraavaksi siirrytään valojen kiinnitykseen. Taideteosta varten on varattu 270 kappaletta RGBW-valaisimia, jotka kiinnitetään vaakarankoihin.
Artikkelia päivitetään projektin edetessä!