Search

Näin rakentuu valotaideseinä rakennuksen julkisivuun

Vehkalaan tuleva valotaideseinä vaatii kuvataiteilijan, arkkitehdin, valaistus-, sähkö- ja rakennesuunnittelijan ja metallirakenneosaajien yhteistyötä. Artikkeli päivittyy projektin edetessä!

Yritykset ja julkiset toimijat panostavat enenevissä määrin taiteeseen rakennuksia ja alueita suunnitellessaan. Taiteella on vaikutus kaupunginosien viihtyisyyteen ja positiivisten mielikuvien luomiseen. Julkisiin kohteisin sijoitettu taide on myös tärkeä tapa lisätä alueen tai yrityksen identiteettiä, vetovoimaa ja alueen turvallisuutta. Vantaan Vehkalaan saadaan luontoteemainen Living Green -valotaideteos. Teoksen rakentaminen on käynnissä  ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana.

Taidetta, innovaatiota ja valo- ja metalliosaamista

Vehkalan Härkälenkille tulevaan ratkaisuun osallistuu kuvataiteilija Jaakko Niemelä, arkkitehdit Harri Kemppainen ja Taneli Koskela (Grid Konseptiarkkitehdit), AV-alan toteutuksia tekevä Ideafix Oy sekä Vantaan Hitsaus- ja Rakennusapu Vhr Oy.

Ideafix Oy on toteuttanut jo useita valotaideteoksia, joten yhdessä taiteilija Niemelän kanssa syntyi ajatus taideteoksesta toimitalon seinään. Haluttiin tehdä vaikuttava taideteos, joka piristää ja valaisee toimiston julkisivua, samalla lisäten alueen viihtyisyyttä ja nostaen Vantaan Vehkalan profiilia.

Jaakko Niemelä ideoi Living Green -nimisen teoksen, jossa yhdistyy luonto, valo ja teknologia. Teokseen ideana on kuvata toimistossa alustalla pyörivää kasvia ja sisätiloihin sijoitettava kasvipienoismalli sekä toimiston ulkoseinälle valoin heijastettava kuvasuurennos pienoismallista.

Taiteilijan suunnitelman pohjalta kohteelle suunniteltiin Ideafixin toimesta valaistus ja valo-ohjaus. Suunnitelmaan sisällytettiin yli sata dynaamisesti ja erikseen ohjattavaa valoruutua. DMX-valo-ohjaimeksi valikoitui Nicolaudie Architecturalin DINA.

Havainnekuvat Living Green -teoksen ensimmäisestä versiosta

Grid Konseptiarkkitehdit valittiin kumppaniksi tekemään toteutuksesta piirustukset. Piirustuksissa tuli huomioida teoksen pohjarakenteen, valaistuksen ja sähköjen lisäksi esimerkiksi toimiston seinän savunpoistoluukkujen toimivuuden varmistaminen.

Ideafix toimi taiteilijan ja arkkitehti Grid Konseptiarkkitehtitoimiston Taneli Koskelan ja Harri Kemppaisen kanssa yhteistyössä, jotta saatiin luotua suunnitelma taideseinän toteutukselle ottaen huomioon kaikki toteutukseen vaikuttavat tekijät. 

Suunnitelmasta toteutukseen

Vantaan hitsaus- ja rakennusapu VHR Oy pyydettiin tekemään tarvittava runko teokselle. Taideteoksen näkyvä osio on reikälevyä, joka tarvitsi pohjalle rakenteen, johon levyt voidaan kiinnittää.

Työt aloitetaan kiinnittämällä rakennuksen seinään pysty- ja vaakarangat, joihin reikälevyn voi asentaa ja jotka toimii myös sähkö- ja valoasennuksien pohjana. Toisistaan eroavia pysty- ja vaakarankatyyppejä on molempia varattu noin 500 metriä, jotta koko rakennuksen seinä saadaan rangoilla katettua.

Alumiinisten pystyrankojen kiinnitystyöt käynnissä

Valotaideteoksen näkyvänä osana toimii alumiinirakenteinen reikälevy, jonka asianmukainen kiinnittäminen seinään ja valojen kytkemisen mahdollistaminen piti huomioida rakennesuunnittelua tehdessä. Ensin kiinnitettiin pystyrangat, jonka jälkeen vaakarangat kiinnitettiin pystyrankojen päälle.

VHR Oy kiinnittämässä pystyrankojen päälle tulevia vaakarankoja

Rungon valmistumisesta eteenpäin

Taideseinän runko on nyt viimeistelyä vaille valmis. Seuraavaksi siirrytään valojen kiinnitykseen. Taideteosta varten on varattu 270 kappaletta RGBW-valaisimia, jotka kiinnitetään vaakarankoihin.

Artikkelia päivitetään projektin edetessä!

Räätälöidyt valaistusratkaisut

Teemme haastavia valaistustoteutuksia tarpeiden mukaisesti

Tilaa uutiskirje

Kerran kuukaudessa lähetettävän uutiskirjeen avulla pysyt kartalla AV-maailmasta ja saat vinkkejä sekä inspiraatiota omiin projekteihisi.

Valo-ohjaus

Meillä on runsaasti kokemusta valo-ohjauksesta

Ideasta on hyvä aloittaa

Ota yhteyttä ja mietitään sinulle paras ratkaisu.

Yhteydenottolomake

Lähetä lomake ja vastaamme sinulle mahdollisimman nopeasti.

Myynnin yhteystiedot

Ota yhteyttä suoraan myyntiimme

Markku Rasijärvi

Juha Järvimaa

Esa Rimpiläinen

Tutustu seuraavaksi

Monion valotaideteos

Tuusulassa sijaitseva Monio on kiehtova yhdistelmä perinnettä ja edistystä. Tiettävästi maailman suurin hirsirakenteinen lukio ja monitoimitalo sai Ideafixiltä valotaideteokseen tarvittavan kaluston.

Näin rakentuu valotaideseinä rakennuksen julkisivuun

Vehkalaan tuleva valotaideseinä vaatii kuvataiteilijan, arkkitehdin, valaistus-, sähkö- ja rakennesuunnittelijan ja metallirakenneosaajien yhteistyötä. Artikkeli päivittyy projektin edetessä!

Viking Line Gracen myyntiä edistävät ratkaisut

Viking Line Grace sai myyntiä edistäviä ratkaisuja Ideafixiltä

Loviisan Pisarat

Ideafix toteutti Tapio Haapalan Loviisan Pisarat -teokseen valaistuksen, jonka värilämpötila ja valaistuksen intensiteetti on säädettävissä

Mukautuva äänentoistojärjestelmä näyttelykeskus WeeGeehen

Ideafix toimitti Weegeehen langattoman Spottune-äänentoistojärjestelmän.

Tapiolan keilahalli

Tapiolan keilahallissa keilat kaatuu, väki viihtyyy ja musiikki soi! Toteutimme kattavan äänentoistojärjestelmän päivityksen.